bez-kanalizatsii-vody-ta-opalennia-u-yes-rozpovily-shcho-ochikuie-ukrainu-vzymku-cherez-postiini-vidkliuchennia-svitla

Без каналізації, води та опалення: у ЄС розповіли, що очікує Україну взимку через постійні відключення світла

 • 48200 переглядiв

Через російські атаки на енергетичну систему України, наступна зима може стати українців найбільшим випробуванням на європейському континенті з часів Другої світової війни. Про це в колонці для Financial Times заявила європейська комісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон, передає УНН.

Деталі

Сімсон нагадала, що Україна через російські обстріли втратила 9 ГВт виробництва електроенергії. Це половина від тієї потужності, якої потребує Україна взимку.

Для розуміння така цифра еквівалентна піковому споживанню електроенергії в Португалії, країні з населенням понад 10 мільйонів.

Європейська посадовиця наголосила, що вже влітку у деяких містах українці мають доступ до електроенергії протягом кількох годин на день, що значно порушує їхнє повсякденне життя.

А втім, вона підкреслила, що тепла погода приховує найгірші варіанти розвитку подій. За словами Кадрі Сімсон, взимку електрики означає відсутність доступу до основних послуг: водяні насоси та каналізаційні мережі не працюватимуть, опалення буде відключено.

У Міненерго розповіли, що буде зі світлом взимку18.06.24, 22:38

У морозні зимові температури деякі місця в Україні можуть просто стати непридатними для життя. Найбільше постраждають люди похилого віку, діти та незахищені верстви населення

- попередила європейська комісарка з питань енергетики. 

Вона також заявила, що подекуди можуть початись аварії на лініях електромереж, адже споживання критично зросте через велику кількість біженців і переселенців.

Ризик гуманітарної катастрофи високий

- наголосила Кадрі Сімсон

Нагадаємо

Генеральний директор компанії Yasno Сергій Коваленко заявив, що взимку досить реально, що у споживачів буде світло 5-6 годин на добу. А втім, він визнав, що сценарій може покращитись, якщо в Україні зможуть відновити більше генерації.

Популярні

Новини по темі