ssha-mozhut-vvesty-sanktsii-proty-politykiv-hruzii-cherez-ukhvalennia-zakonoproiektu-pro-inoahentiv

США можуть ввести санкції проти політиків Грузії через ухвалення законопроєкту "про іноагентів"

 • 23588 переглядiв

Сполучені Штати можуть запровадити санкції проти посадових осіб, відповідальних за ухвалення в Грузії закону про "іноземних агентів" у російському форматі.  Згідно з новим законопроєктом, який буде представлений у Конгресі США, йдеться про заморожування активів і заборону на поїздки. Про це УНН повідомляє із посиланням на POLITICO. 

Деталі 

У проєкті закону, з яким ознайомився POLITICO, попереджають, що керівна партія "Грузинська мрія" "дедалі частіше та з жалем ухвалює політику поступливості щодо російської федерації" в рамках "дедалі більш неліберального курсу". 

У законопроєкті йдеться про те, що Тбілісі "відкрито нападає на американські та інші західні організації з просування демократії, а також на місцеве і міжнародне громадянське суспільство, одночасно підтримуючи зростаючі зв'язки з росією, зокрема, а також із Китаєм".

За словами людини, близької до процесу, республіканський представник Джо Вілсон презентує законопроєкт уже в понеділок, 20 травня. 

Голова Євроради підтримав рішення президентки Грузії ветувати скандальний закон про "іноагентів"19.05.24, 10:05

У рамках зусиль із "захисту і забезпечення демократії" законопроєкт передбачає санкції проти державних чиновників та інших осіб, які "несуть матеріальну відповідальність за підрив або завдання шкоди демократії, правам людини або безпеці в Грузії". Він вводить заборону на видачу віз політикам і членам їхніх родин, які відповідальні за ухвалення "нещодавнього законодавства про іноземних агентів у російському стилі". 

Обмеження  також торкнуться правоохоронних органів і служб безпеки Грузії, які придушили протести проти законопроєкту про іноземних агентів. 

Минулого тижня помічник держсекретаря США у справах Європи та Євразії Джеймс О'Браєн під час візиту в Грузію попередив, що якщо Грузія ухвалить законопроєкт про іноземних агентів, "ми побачимо обмеження з боку Сполучених Штатів", які вплинуть на фінанси або поїздки тих, хто за ним стоїть. Прессекретарка Білого дому Карін Жан-П'єр заявила, що набуття чинності закону про іноземних агентів "змусить нас фундаментально переглянути наші відносини з Грузією".

Нагадаємо

Попри масові протести у Тбілісі, 14 травня у Грузії все ж таки ухвалили суперечливий закон про "іноземних агентів". 

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на суперечливий "закон про іноземних агентів". Вона назвала його перешкодою на європейському шляху Грузії і таким, що суперечить Конституції та європейським стандартам.

Популярні

Новини по темі

росіяни вночі та вранці обстріляли 8 громад Сумщини

 • 20117 переглядiв

Усі 29 ворожих "шахедів" знищено у небі над Україною вночі

 • 33660 переглядiв

Окупанти ввечері на вранці атакували Нікопольщину

 • 28461 переглядiв