Участь великого рітейлу у державних тендерах є нерентабельною та ризиковою - АТБ
Київ • УНН
КИЇВ. 27 січня. УНН. Великим продуктовим рітейлам невигідно брати участь у державних тендерах із забезпечення харчування ЗСУ. Про це у коментарі УНН повідомив начальник управління з корпоративних комунікацій АТБ Сергій Демченко.
Цитата
“Рітейлу входити в стосунки з державою на тендерних умовах, які вони висувають, нерентабельно. Є великі ризики щодо такої взаємодії. Наприклад, щодо термінів відстрочки платежів. Там достатньо чинників, які впливають на рішення щодо взаємодії з державними інституціями”, - зазначив Демченко.
Він також наголосив, що продаж продуктів і забезпечення послуг харчування військових - це геть різні речі і порівнювати їх вартість абсолютно некоректно.
“В принципі, це абсолютно некоректне співставлення. Моя суб'єктивна фахова думка, як журналіста і комунікаційника, - такі порівняння одразу дають мені підстави розуміти, що це заздалегідь маніпулятивний матеріал, з певним завданням. І ми зараз не будемо обговорювати професійні якості журналіста, який готував цей матеріал. Але це некоректне співставлення. Щодо вартості послуг і товару в магазині - там достатньо чинників і складових, які створюють остаточну ціну продукту. І це відрізняється від формування ціни того товару, який закуповується державною інституцією для потреб підрозділів ЗСУ. Тому це геть різні речі (...).
Компанія АТБ - це продуктовий рітейл. Ми - магазини, ми продаємо продукти харчування. Послуга – це ширше поняття, це і закупівля, і зберігання, і подекуди приготування. Тобто кожна з цих складових чогось вартує. І якщо так казати, то логічно, що вартість такої послуги апріорі була б вищою, ніж вартість окремого продукту харчування, який на полиці стоїть”, - зазначив представник АТБ.
Нагадаємо
Раніше економіст Андрій Новак зазначив, що ціна 145 гривень 80 копійок, яка закладена у договорах Міноборони на добове харчування одного військового, є заниженою. За його словами, її можна пояснити тільки тим, що враховуються дуже великі об‘єми і виконавці, які здійснюють цю послугу харчування, саме за рахунок великого об‘єму готові при мінімальній маржі надавати ці послуги.