В ООН закликають оголосити тимчасове перемир'я в Газі: в анклаві закінчуються ліки

В ООН закликають оголосити тимчасове перемир'я в Газі: в анклаві закінчуються ліки

Київ  •  УНН

22 жовтня 2024, 12:57 • 14801 перегляди

Read in English

UNRWA закликає до тимчасового перемир'я на півночі Гази для евакуації людей. Медики повідомляють про критичну нестачу ліків та матеріалів для лікування постраждалих під час ізраїльського наступу.

Агентство ООН у справах палестинських біженців (UNRWA) у вівторок закликало до тимчасового перемир'я, щоб дозволити людям залишити північні райони Гази. Медики в анклаві заявляють, що у них закінчуються матеріали для лікування пацієнтів, які постраждали під час тритижневого ізраїльського наступу. Про це УНН повідомляє із посиланням на Reuters. 

Деталі

Голова агентства з надання допомоги UNRWA Філіп Лаззаріні сказав, що гуманітарна ситуація в Газі сягнула жахливої точки, а тіла людей кинуті на узбіччях доріг або поховані під уламками.

"На півночі Гази люди просто чекають смерті. Вони почуваються покинутими, безнадійними і самотніми", - написав він у своїй заяві на сайті X.

"Я закликаю до негайного перемир'я, нехай навіть на кілька годин, щоб забезпечити безпечний гуманітарний прохід для родин, які хочуть покинути цей район і дістатися до безпечніших місць", - сказав він.

Заклик до перемир'я пролунав у той момент, коли держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Ізраїлю, щоб спробувати відновити переговори про припинення вогню в Газі після смерті минулого тижня лідера палестинської бойової групи ХАМАС Ях'ї Сінвара.

Британський прем'єр: смерть лідера ХАМАСу може зупинити бої в Газі20 жовтня 2024, 04:35 • 22280 переглядiв

Вашингтон закликав Ізраїль дозволити доставку більшої кількості гуманітарних вантажів у північну частину Гази. Ізраїль стверджує, що відправили допомогу десятками вантажівок, а також за допомогою авіації, але медики Гази кажуть, що допомога до них не дійшла.

У вівторок представники охорони здоров'я Гази заявили, що ізраїльські війська вбили понад 20 людей.

Ізраїльські військові, які цього місяця почали наступ на бойовиків ХАМАС, які утримують позиції в північному місті Джабалія, кажуть, що евакуюють людей за встановленими маршрутами та відсіюють десятки бойовиків від цивільних осіб, які прямують на південь.

Багато палестинців побоюються, що евакуація є частиною ізраїльського плану з очищення території для створення буферної зони, яка дасть змогу Ізраїлю контролювати Газу після закінчення війни.

Ізраїльські військові заперечують, що евакуація є частиною ширшого плану, і кажуть, що переміщують людей, щоб відокремити їх від бойовиків ХАМАС.

ХАМАС не розголошуватиме ім'я нового лідера до березня22 жовтня 2024, 02:24 • 16874 перегляди