Вчені розповіли, чи справді кава дає “заряд енергії”

Вчені розповіли, чи справді кава дає “заряд енергії”

Київ  •  УНН

3 лютого 2023, 17:34 • 1953283 перегляди

КИЇВ. 4 лютого. УНН. Багато хто починає свій день із ранкової чашки кави, вважаючи, що вона здатна підбадьорити, а також наповнити енергією на цілий день. За статистичними даними, загалом люди у світі випивають понад два млрд чашок кави щодня. У новому дослідженні вчені розповіли, який насправді вплив кави на людину та чи здатна вона підбадьорити. Про це повідомляє УНН з посиланням на Live Science.

Деталі

Зазначається, цей напій насправді може позбавити сонливості, але навряд чи здатний “енергетично підзарядити”.

Основним стимулятором у каві є кофеїн. І основний спосіб дії кофеїну — це зміна способу взаємодії клітин мозку зі сполукою під назвою аденозин.

Аденозин — частина системи, яка регулює наш цикл сну та неспання. У міру того, як ми займаємося справами, рівень аденозину підвищується, оскільки він вивільняється як побічний продукт під час використання енергії в наших клітинах. Аденозин зв’язується зі своїм рецептором, що в кінцевому підсумку змушує сповільнюватися наші клітини, і це викликає в нас втому та сонливість. Під час сну споживання енергії знижується. Разом з ним і рівень аденозину. Він перетворюється на інші форми. Саме тому після сну ми відчуваємо, що відпочили.

Якщо людина все ще сонна після сну, кофеїн насправді може допомогти впоратися із сонливістю, але лише на певний час. Він працює шляхом зв’язування з аденозиновими рецепторами (по суті просто заповнює “білі плями” та не дає аденозину зв’язуватися з ними).

При цьому ефект кофеїну не пов’язаний зі створенням будь-якої енергії, а швидше викликає почуття бадьорості. Наголошується, що кофеїн не здатний вічно зв’язуватися, а аденозин, що ним блокується, нікуди не зникає.

Згодом кофеїн розщеплюється, рецептори звільняються, весь накопичений аденозин заповнює їх, а почуття втоми та сонливості повертається. Відомо, що на ефект від кофеїну впливають декілька факторів: кількість вільного аденозину у вашій системі, рівень сонливості.

За словами вчених, пізніше споживання кофеїну, коли рецептори вже заповнені аденозином, насправді може лише ускладнити засинання. Дослідники пояснили, що “напіврозпад” кофеїну вимагає близько 5 годин, але люди індивідуальні. Комусь може знадобитися більше часу, а комусь менше.

Дослідники додають, що згодом наша толерантність до стимулятора лише зростає.

Кофеїн також здатний підвищувати рівень кортизолу, гормону стресу, завдяки чому людина відчуває себе бадьорішою. Це може означати, що кофеїн ефективніший пізніше вранці, коли ми вже маємо природний ріст кортизолу після пробудження. Тому ефект від ранкової чашки кави може здатися не таким сильним.

Також за словами вчених, на рівень втоми діє цукор, який дехто споживає додаючи до ранкової кави. Цукор створює реальну енергію в організмі, вільні цукри викличуть сплеск цукру в крові, а потім ми відчуємо втому, коли його рівень прийде в норму.

Кава, як зазначається, під час або після їжі може діяти повільніше. Це пов’язано з тим, що їжа сповільнює засвоєння кофеїну.

Доповнення

Кава не є єдиним напоєм із кофеїном, вона також міститься в чаї, енергетиках, колі та інших напоях.

При цьому кожен напій із кофеїном, по суті, має власний профіль додаткових сполук, що можуть мати свій ефект стимулювання або здатні взаємодіяти з кофеїном, змінюючи його вплив.

Нагадаємо 

Нові дослідження показали, що додавання невеликої кількості молока до ранкової кави може посилити протизапальні властивості напою. У кількох дослідженнях вчені продемонстрували, як молочні білки можуть зв'язуватися з антиоксидантами в каві, посилюючи будь-які потенційні переваги для здоров'я.

Також як писав УНН, американські вчені провели дослідження щодо впливу кофеїну на здоров’я людини і дійшли висновків, що на пристрасть до кави та шоколаду впливає так званий “ген кави”, який визначає, наскільки людина любить ці продукти.